ADF International

Ring Of Young Couple Holding Hands After Wedding

Referendumul pentru căsătorie din România: 90 % sprijină căsătoria între un bărbat și o femeie

Summary

  • Inițiativa a trei milioane de cetățeni a fost ignorată de mai bine de doi ani
  • Majoritatea covârșitoare a votanților susțin căsătoria ca uniune dintre un bărbat și o femeie

BUCUREȘTI (8 October 2018) – Acum mai bine de doi ani, trei milioane de cetățeni români au sprijinit inițiativa civică de a defini căsătoria în Constituția României ca fiind uniunea între un bărbat și o femeie. Pe 6 și 7 octombrie 2018, românii și-au exprimat, în sfârșit, votul. Deși pragul de participare nu a fost atins, mai mult de 90% dintre votanți au susținut definirea, în Constituția României, a căsătoriei ca uniune dintre un bărbat și o femeie.

“Aproape patru milioane de români au susținut consemnarea în Constituția României a definiției căsătoriei ca uniune între un bărbat și o femeie, o uniune unică, universală și care depășește barierele timpului. Societatea noastră ar trebui să protejeze căsătoria și nu să o submineze. Printr-un asemenea sprijin public, referendumul transmite un mesaj clar celor care au încercat să-l împiedice sau chiar să-l submineze,” a spus Adina Portaru, avocat al ADF International în Bruxelles.

Un referendum în sprijinul căsătoriei

În 2016, Coaliția pentru Familie, o inițiativă civică, a strâns trei milioane de semnături în sprijinul unei propuneri legislative de revizuire a Constituției României ce are ca scop definirea căsătoriei ca fiind “uniunea între un bărbat și o femeie”. Curtea Constituțională și-a dat avizul favorabil încă din iulie 2016, iar Camera Deputaților a votat în favoarea sa pe 9 mai 2017.

Pe 15 martie 2018, 40 de eurodeputați din diverse grupuri politice au cerut Președintelui României și liderilor tuturor grupurilor politice să “sprijine organizarea referendumului fără întârziere”.

ADF International a intervenit printr-un memoriu (amicus curiae) la Curtea Constituțională a României, prezentând argumente de drept internaţional şi european. Pe baza acestora, ADF International a recomandat cu fermitate Curţii Constituționale a României să se pronunțe în favoarea inițiativei cetățenești.

You Can Make an Impact

Visit our campaign page to find out what you can do.

arrow-circle-up Top

Faith-based legal advocacy organization that protects fundamental freedoms and promotes the inherent dignity of all people.