ADF International

Bucharest, Rumania 28.04.2018: Building Of Romanian Parliament

Parlamentul României votează în favoarea referendumului

Summary

  • Petiția susținută de trei milioane de români a cerut organizarea referendumului încă de acum doi ani
  • Experți în domeniul drepturilor omului cer Parlamentului să dea curs inițiativei cetățenești

BUCUREȘTI (12.9.2018) – Mai mult de trei milioane de români au semnat inițiativa civică de a defini căsătoria ca uniune dintre un bărbat și o femeie în Constituția României. Pe 11 septembrie, Senatul României a votat în favoarea referendumului: 107 voturi pentru, 13 împotrivă și 7 abțineri.

“Am încurajat Parlamentul României să protejeze și să promoveze căsătoria ca uniune dintre un bărbat și o femeie, o uniune universală, unică și care depășește barierele timpului. Societatea noastră ar trebui să protejeze căsătoria și nu să o submineze. Parlamentul a luat decizia corectă când a votat în favoarea inițiativei cetățenești,” a spus Adina Portaru, avocat al ADF International în Bruxelles.

Un referendum în sprijinul căsătoriei

În 2016, Coaliția pentru Familie, o inițiativă civică, a strâns trei milioane de semnături în sprijinul unei propuneri legislative de revizuire a Constituției României ce are ca scop definirea căsătoriei ca fiind o “uniune între un bărbat și o femeie”. Curtea Constituțională și-a dat avizul favorabil încă din iulie 2016, iar Camera Deputaților a votat în favoarea sa pe 9 mai 2017. Prin votul pozitiv dat în Senat, referendumul va avea loc în octombrie 2018.

Pe 15 martie 2018, 40 de eurodeputați din diverse grupuri politice au cerut Președintelui României și liderilor tuturor grupurilor politice să “sprijine organizarea referendumului fără întârziere”.

Conferință internațională în sprijinul referendumului

Pe 26 aprilie 2018 a avut loc la Palatul Parlamentului conferința internațională Referendumul pentru căsătorie. Perspective naționale și internaționale. Evenimentul a fost organizat de un grup de organizații non-guvernamentale, printre care Coaliția pentru Familie, Platforma Civică “Împreunã”, La Manif Pour Tous, În Numele Familiei (u ime obitelji), și ADF International. Vorbitorii au subliniat că referendumul trebuie să se organizeze fără întârziere.

“Dat fiind sprijinul democratic covârșitor, referendumul pentru căsătorie este un test pentru democrație. Vocea a trei milioane de români nu poate fi ignorată,” a spus Robert Clarke, Director al European Advocacy, ADF International.

ADF International a intervenit printr-un memoriu (amicus curiae) la Curtea Constituțională a României, prezentând argumente de drept internaţional şi european. Pe baza acestora, ADF International a recomandat cu fermitate Curţii Constituționale a României să se pronunțe în favoarea inițiativei cetățenești.

 

Organizaţia juridică ADF Internaţional apără dreptul oamenilor de a-şi exprima şi manifesta liber credinţa religioasă. ADF Internaţional are statut consultativ la Organizaţia Naţiunilor Unite, acreditare la Parlamentul European, la Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene şi la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa. ADF Internaţional a intervenit şi a consiliat în peste 50 de cazuri în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

You Can Make an Impact

Visit our campaign page to find out what you can do.

arrow-circle-up Top

Faith-based legal advocacy organization that protects fundamental freedoms and promotes the inherent dignity of all people.